Sambal Kicap Untuk Begedil Kentang
Goreng bahan-bahan kedalam minyak panas dan masak sehingga ia layu serta lembut. 1 sudu kecil minyak masak untuk menggoreng Cara2- 1.
Assalammualaikum Salam Semua Mana2 Di Timeline Fb Dan Ig Ada Saja Tauhu Begedil Berlegar2 Tak Kiralah Samada Mereka Yang Berju Food Cooking Recipes Recipes
Beginilah hasilnya tauhu begedil yang viral tu.
Sambal kicap untuk begedil kentang. Lama dah teringin makan soto ayam sambal kicap bersama bergedil ini. Dari pagi hari ini bertapa di dapur menyiapkan menu ini. Sebab tu buat sekali banyak lagi senang.
Cara buat sambal kicap tauhu begedil. 2 sudu kicap manis sedikit tepung gandum tepung kentang yang dibancuh air Caranya mudah saja masak kesemua bahan hingga pekat. Angkat dan sejukkan Kentang dikupas cuci dan hiris.
Masukkan bahan yang digoreng tadi ke dalam pengisar. Goreng hingga garing. Bahan Sambal Kicap.
Masukkan juga kicap pekat manis dan secubit garam. 19 resipi yang mudah dan sedap untuk bergedil kentang daripada komuniti memasak terbesar di dunia. Selain itu jangan dilupa sambal kicap sebagai penyedap soto kita.
Hidang bersama tauhu begedil. Toskan dan hidang dengan sambal kicap. Masukkan air mengikut takat yang disukai nak kuah banyakletaklah air banyak 5.
Tumis bahan tumbuk hingga wangi. Panaskan sedikit minyak. Saya sediakan Begedil untuk dihidang bersama Soto Ayam yang Nana sediakan di SINI.
Angkat toskan minyaknya dan lecek halus. Resepi yang saya ingin share hari ini adalah resepi sambal kicap. Masakkan cili kicap seketika dan masukkan gula secukupnya.
Jika adunan sudah siap. Bila nak makan je boleh keluarkan dan tunggu nyahbeku sekejap. Bahan Bergedil 4 biji kentang besar 400 gram daging kisar Ramly 4 sudu besar bawang goreng Daun sup atau bawang dipotong halus 1 sudu kecil lada sulah Sedikit garam 2 biji cili besar merah dipotong halus Bahan Sambal Kicap 1 mangkuk kicap manis Cili api ikut pedas 1 ulas bawang putih Bahan Hiasan Cili padi dipotong Daun sup dipotong kasar.
Tumiskan bahan A-F sehingga naik bau 3. 4keping daging burger kisar 600gm kentang daun sup bawang 8 biji cili serbuk lada hi. Bahanbahan untuk tauhu bergedil kering kentang minyak masak daging kisarisi ayam bawang besar dipotong dadu daun sup cincang halus.
Kemudian gaulkan kentang dengan daun sup isi ayam lobak merah bawang goreng garam dan perasa. Saya menyediakan sambal kicap untuk dicicah dengan ikan Kerapu Bakar bersambal di SINI. Jadi sangat meriah dan ceria.
Banyak sebabnya saya katakan begitu. SAMBAL KICAP 10 biji cili padi 1 biji bawang merah 1 ulas bawang putih tumbuk lumat Kicap manis secukupnya 2 sudu makan gula Cara-caranya. Untuk tauhu bergedil tu kalau tak nak gorengkan semua terus boleh simpan tauhu yang bersumbat isi lauk tadi dalam peti sejuk beku.
Kupas kulit ubi kentang potong dadu dan goreng sehingga empuk. Baru hari ini berkesempatan masak huhu. Potong atau patahkan cili padi dan cili merah.
Lepas tu boleh terus goreng. Buat Sambal Kicap 1. Goreng kentang tadi hingga kekuningan dan empuk.
Lihat juga resipi-resipi untuk Begedil kentang. Resepinya saya ambil di SINI. Siap untuk di hidang.
Kentang dipotong nipis dan di goreng sehingga empuk atau lembutMasukkan dalam mangkuk lecek kentang goreng tadi sehingga lumat masukkan daging kisar daun supbawang bawang goreng cili merah lada sulah perasa. Penyediaan Sambal Kicap Hiris kasar bawang besar bawang merah dan bawang putih. Boleh bulatkan ikut saiz yang comel celup dalam telur dan goreng.
Lepas tu macam biasa perasakan ikut citarasa masing-masing. Cili padi 10-20 biji Bawang putih 5-8 biji. Rebus nasi impit lagi rebus kentang lepas itu rebus ayam goreng begedil tumbuk cili padi untuk sambal kicap dan masak sup nya.
Keduanya ia disediakan dalam keadaan anak anak turut sama berada di dapur. Panaskan kuali tak payah pakai minyak masukkan kicap dahulu kemudian masukkan cili yang siap ditumbuk. Imej via Facebook Sudah siap goreng begedil kentang teruskan buat sambal kicap pencicah.
Mudah rupanya nak buat sendiri di rumah. Ini 5 resep sambal goreng kentang untuk Anda. Sebenarnya ikan bakar tu sangat sedap walaupun dimakan begitu sahaja sebab isinya yang segar.
Sambal kicap untuk dimakan sama tauhu begedil CARA MEMBUATNYA - Daging cincang yang diperap tadi digoreng tanpa minyak dalam kuali non-stick hingga air daging kering. Masukkan sup bunjut perencah sup n perencah kurma 6 biarkan mendidih n tambah garamserbuk perasa dan sayur sawi 7 siap. Masukkan ayam atau daging n biarkan sehingga agak empuk 4.
500 gram ubi kentang 150 gram daging kisar 12 biji bawang besar didadu 2 biji cili merah dihiris halus 2-3 tangkai daun sup dihiris hallus 2 sudu besar bawang goreng 12 sudu kecil lada sulah 1 biji telur ayam sedikit garam Cara Penyediaan. Gorengkan cilipadi bawang merah dan bawang putih sehingga layu. Jadi dapatlah sarang telur.
Kemudian angkat dan toskan minyak. Sedapnya sambal goreng kentang berpadu dengan nasi hangat dimakan ketika cuaca dingin nikmaaat. Dengan pinyak sama korang goreng begedil tadi korang masukkan lebihan telur dengan mangkuk yang sedikit tinggi sambil kacau telur dalam kuali.
Menu tauhu begedil untuk makan petang memang yang terbaik dan lagi sedap bila cicah dengan sambal kicap padu. Tambah kicap secukupnya dan gula Gaul sebati. Jarang sekali saya meratah ikan bakar kecuali ikan yang digoreng.
Pertamanya kerana rasanya yang sangat sedap sehinggakan kami makan lepas satu satu seolah makan cekodok sahaja. Cili tu tak blend tumbuk sampai hancur last sekali masukkan bawang putih. Dah siap sambal kicap untuk cicah dengan tauhu bergedil.
Resepi tauhu bergedil yang pernah viral di media sosial. Siap mengoreng toskan bergedil. Angkat dan toskan minyak lalu tauhu begedil siap untuk dihidang.
Kalau Sha sambal kicap ini perlu pedas sedikit sebab Sha memang hantu pedas. Almaklum banyak juga yang perlu disiapkan kan. Masukkan bahan kedalam pengisar.
Tapi kali ini saya.
Pin On Masakan Melayu Thai China India
Resepi Tauhu Bergedil Rangup Cicah Sambal Kicap Malay Food Malaysian Food Healthy Cooking
Posting Komentar untuk "Sambal Kicap Untuk Begedil Kentang"