Lompat ke konten Lompat ke sidebar Lompat ke footer

Widget HTML #1

Ikan Jenahak Masak Kicap

Masukkan semua bahan sos seperti kicap pekat kicap manis sos tomato sos tiram dan sos ikan. 1 sudu teh gula garam dan perasa 1 kiub ikan - ita tambah Ikan di siang dan di cuci bersih.


Pin On Ikan Bilis Kicap

Tambahkan juga gula garam dan serbuk perasa secukup rasa.

Ikan jenahak masak kicap. Keluarkan minyak tinggal sedikit untuk menumis. Haaa gitu lah kira kiranya yang menyebabkan saya kongsikan juga resepi Ikan Masak Kicap di sini. 67 resepi jenahak yang sedap dan mudah oleh komuniti cookpad - Cookpad Resipi jenahak popular.

Tuang air masukkan kicap pekat kicap lemak manis dan cuka makan. Bancuh kicap dan tomato dengan 12 cawan air. Tunggu sehingga air mendidih.

Goreng ikan tadi sehingga garing. IKAN JENAHAK MASAK KICAP PPC By Cik Kiah Kicen. Ikan Masak Kicap I guess then.

Perasakan ikan dengan garam dan kunyit. Kisarkan halia dan bawang putih. Keluarkan ikan dari peti lumur garam 1 sudu pada bahagian sisik dan 1 sudu lagi garam untuk sebelah lagi bahagian sisik.

When we have exhausted our avenues for inventing new dishes yet we still have to cook I think the best will be flipping or looking back at our previous recipes Masak Lemak Ikan Masin Nenas Teochew Steamed Fish Spicy Grilled Fish Fish Curry and making some changes here and there for a different kinda. Luarnya dah garing sikit terus angkat. Apabila dah didih masukkan ikan goreng.

Kacau perlahan dan tambah hirisan cili merah cili hijau dan serbuk lada sulah. Foil dan anda boleh pakai alat. Goreng hingga masak jangan terlalu garing.

Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Lebih lebih lagi untuk rujukan anak anak saya di masa masa hadapan. 4 Keping isi Ikan jenahak atau merah nak guna nyok nyok atau tenggiri pun boleh.

Tumis bawang besar yang dipotong bulat bawang putih dan halia. Masukkan ikan yang sudah digoreng dan gaul rata. Kicap pekat dan tomato puri dibancuh dengan air nak ada kuah letak lebih air dan masukkan dalam bahan tumis.

Ini sudah pasti enak Resepi Ikan Jenahak Masak Kicap Ini adalah bahan dan cara memasak diperlukan beberapa perkara yang perlu diperhatikan untuk menjadi Resepi Ikan Jenahak Masak Kicap memang kena perancangan yang betul kalau nak masak ni masakan kegemaran saya dan keluarga dan boleh dikatakan masakan kesukaan semua. 1 ekor ikan jenahak 1 sudu kecil halba 1 sudu besar serbuk kunyit 6 sudu besar cili kering kisar - 1 cawan 50 gram asam jawa - 1 sudu besar pes asam jawa 1 sudu besar garam kasar Serbuk perasa Daun kesum 1 kuntum bunga kantan - belah 2 10 batang kacang bendi 1 cawan minyak masak 700 - 800 ml air Bahan kisar. Masukkan sos tiram dan kacau rata.

JENAHAK MASAKkicap FISHdarkSAUCE M_A_K Ikan jenahak masak kicap dengan kentang selamat mencuba resepi dari masak apa kita. Awal nak cuba-cuba memasak Resepi Ikan Jenahak Masak Kicap yang sudah pasti enak beberapa perkara diperlukan untuk cuba nak buat Resepi Ikan Jenahak Masak Kicap di sini telah diwarisi secara turun-temurun bahkan dimasak menggunakan cara tradisi memang tidak mencukupi kerana masing masing menambah nambah. Siap masak asam ikan jenahak.

Digoreng seperti biasa 4 ke 5 sudu besar kicap pekat lemak manis atau lebih ikut jenis kicap ya ada masin ada manis ikut rasa macam mana kita nak ya 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar serbuk lada sulah 1 sudu kecil minyak bijan Halia dihiris nipis. 67 resipi Jenahak Sambal Ikan Jenahak ketul isi ikan jenahak sudu besar cili kisar biji bawang besar - dihiris garam sudu besar gula Minyak untuk menggoreng dan menumis serbuk kunyit Norashikin Rahmat Jenahak Masak 3 Rasa. Sapukan sos pada kedua belah bahagian isi biar rata.

Ikut suka banyak mana korang nak kuahnya. 2 kpg jenahak garamkunyit dan goreng 1 labu bwg besar hiris 3 ulas bwg putih hiris 5 biji cili padi ckk guna cili akar 2 biji tomato potong baji wedges Air asam jawa Adabi Kicap manis masin Adabi Minyak. Kemudian masukkan dalam kuali tadi.

Tumis pula cili giling hingga garing. Di rumah saya menu ikan yang di masak macam ni memang paling digemari oleh anak-anak saya alhamdulillah. Masukkan garam gula dan serbuk perisa.

Ikan jenahak 1 ketul dipotong kecil Pes asam pedas 1 adabi Asam keping 4 keping serai kesum Air Secukup rasa 2 sudu 1 jam 2 orang Norulhasni Mohd Zaini Masak asam ikan jenahak Ikan jenahak Garam Serbuk kunyit Asam jawa tak da biji Air Secukup rasa Gula 1 sudu Bawang besar 1 biji 12 jam 2 orang Norulhasni Mohd Zaini. Kjee guna ikan tenggiri yang digoreng suku masak. Kisar campuran kicap dalam mangkuk kecil dan ketepikan.

Gaul sebati semua sos. Lumurkan garam dan kunyit pada ikan dan goreng hingga garing. Tambahkan dengan garam dan gula secukup rasakacau dan biar mendidih sebentar.

Masukkan bawang besar dan ikan. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi cili dan tomato. Masukkan cili kisar dan goreng sampai pecah minyak 4.

Bersihkan ikan dan perap bersama sebuk kari serbuk kunyit. Masukkan kicap sos tiram sos ikan dan masukkan air untuk kuah. Menggunakan minyak menggoreng ikan tadi tumis bawang besar dan 2 sudu kecil halia dan bawang kisar.

Masukkan sedikit air untuk berkuah. Tumis halia yang dimayang dan juga bahan tumbuk hingga garing. 2 biji bawang besar 5 ulas bawang putih.

1 Ekor ikan jenahak saiz sedehana besar. 5 Sudu besar cili kering kisar 3 Sudu besar pes bawang merah pes bawang putih 1 Sudu besar pes halia 2 Sudu besar pes serai 2 Sudu besar gula perang Sedikit air asam jawa Garam secukup rasa. Kacau dan biar mendidih.

Kemudian masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili garing dan masak. Ikan goreng dn ketepikan. Masukkan ikan dengan 12 kepingan halia yang telah dipotong.

Mode Bake Fish 2139 atau Saute 2137 Panaskan. Tumis kicap ikan jenahak Cara masak untuk ikan jenahak yang sangat simple. Tumis bawang merah and halia.

Kacau dan masak sekejap. Bersihkan ikan dengan betul dan keringkan. Rasa dan jika ok boleh matikan api.

Masukkan ikan jenahak yang digoreng terlebih dulu kedalam kuah bersama hirisan bawang besar dan cili padikacau2 rata dan biar sehingga kuah sedikit pekat dan pecah minyak. Letakkan ikan di atas pinggan dan taburkan 1 sudu stok ikan ke atas ikan. Panaskan periuk dengan air secukupnya untuk mengukus.

3 sudu kicap manis kipas udang 3 sudu kicap karamel 4 sudu sos tiram 1 sudu gula ½ sudu kecil garam 2 sudu garam. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis dan bahan-bahan kisar hingga wangi. Tumis sehingga naik bau.

Ikan masak kicap ni tak pedas walaupun kita guna cili padi sebab saya tak potong cili padi tu. Garam dan 1 sudu kecil halia dan bawang yang dikisar tadi. Apabila bahan-bahan tumis dah layu masukkan air.

Matikan api dan sedia untuk dihidangkan. Foil dan anda boleh pakai alat. GroomyRecipe IKAN JENAHAK MASAK KICAP by mealforjazmine Perap ikan dengan mushroom seasoning and serbuk kunyit.

Masukkan tomato dan cili hijau yang dipotong ikut suka. Siapa yang nak pedas boleh gigit cili padi sewaktu makan.


Ikan Kicap Halia Chinese Style


Ikan Jenahak Masak Kicap By M A K 70 Masak Apa Kita M A K Youtube


Resepi Ikan Jenahak Masak Kicap Resep Masakan Khas


Azie Kitchen Ikan Masak Kicap Pedas Pedas Food Recipes


Pin On Food Drink That I Love


Ikan Jenahak Masak Kicap Special Jenahak Fish Specially Flickr

Posting Komentar untuk "Ikan Jenahak Masak Kicap"